dubbele neushoorn vogel in Stichting Vogelpark Avifauna

Dubbele neushoornvogel

Engelse naam:                          Great hornbill
Wetenschappelijke naam:   Buceros bicornis
Leefgebied:                                 Oude tropische bossen in Zuidoost Azië
Voeding:                                      Vruchten, insecten, geleedpotigen, reptielen, vogeltjes en kleine
zoogdieren
Gewicht:                                      2,1 tot 3,5 kilogram
Nestgrootte:                              1 of 2 eieren
Broedtijd:                                   38 – 40 dagen
IUCN status:                              Kwetsbaar

Waar wonen ze?
De dubbele neushoornvogel heeft een groot verspreidingsgebied dat zich uitstrekt over India, Myanmar, China, Vietnam, Maleisië en diverse Indonesische eilanden. Daar bewonen zij oude tropische bossen waar nog hele grote bomen voorkomen.  De vogel komt voor vanaf 600 meter hoogte en is te vinden tot een hoogte van ongeveer 2000 meter. De bossen waarin de dubbele neushoornvogel leeft zijn erg nat en het hele jaar door groen.

De nestholtes die de vogels verkiezen, bevinden zich in grote bomen die boven het bladerdak uitsteken. Als de dieren gaan broeden, dan trekt het vrouwtje zich terug in de boomholte en wordt daar ingemetseld. De opening wordt dichtgemetseld met o.a. uitwerpselen, tot er slechts een klein spleetje open  blijft waardoor het mannetje haar tijdens de broedperiode voedsel kan geven. Het is hierbij belangrijk dat het vrouwtje het mannetje goed vertrouwd omdat ze geheel afhankelijk van hem is. Buiten de broedperiode om voert het mannetje het vrouwtje dus ook al, om de vertrouwens- en paarband goed te houden.

Hoe zien ze eruit?
De dubbele neushoornvogel is de grootste soort neushoornvogel met een spanwijdte van ongeveer 150 centimeter. Zonder de lange staart mee te rekenen, heeft de dubbele neushoornvogel een lengte van tussen de 95 en de 105 centimeter.
Neushoornvogels danken hun naam aan hun opvallende snavel. Deze grote gele snavel is lang en krom met daarop een soort hoornvormige vergroeiing. De snavel lijkt zwaar, maar door de holle structuur valt dit erg mee. Een zware snavel zou het vliegen ook niet vergemakkelijken.
Ze hebben een overwegend zwart verenkleed met een witte hals en buik. Op de vleugels zitten twee witte banden.
Aan de kleur ogen van de neushoornvogel is te zien of het dier een mannetje of vrouwtje is. Heeft het dier roodbruine ogen dan is het een mannetje, terwijl het vrouwtje zeer licht gekleurde ogen heeft. De helm van de maantjes heeft een zwart uiteinde, wat bij vrouwtjes geel is, maar daarnaast zijn de mannetjes ook groter.

Neushoornvogels in het park:
In Avifauna zijn de dubbele neushoornvogels op twee plaatsen te bewonderen. Eén kweekpaar is te vinden in de Tropenhal en bij de Azië volières, naast de grote vijver, zit het andere koppel.
In het vogelpark zijn ook nog vele andere soorten neushoornvogels vertegenwoordigd. Wereldwijd zijn er namelijk 52 soorten neushoornvogels, waarvan er 32 in Azië voorkomen. De rest komt voor op het Afrikaanse continent. De Visayan tarictic neushoornvogel, Geelwang neushoornvogel, Rosse neushoornvogel Maleise neushoornvogel, Langkuif neushoornvogel, Maleise jaarvogel, gewone jaarvogel, maar ook de Afrikaanse Zilverwang neushoornvogel zijn te zien in Vogelpark Avifauna.