Grijze kroonkraanvogel

Engelse naam:                             Grey Crowned-Crane
Wetenschappelijke naam:      Balearica regulorum
Leefgebied:                                    Oost en Zuidelijk Afrika
Voeding:                                          Reptielen, amfibieën, insecten, geleedpotigen, granen en bessen
Gewicht:                                           3 – 4 kilogram
Nestgrootte:                                   2 – 4 eieren
Broedtijd:                                         28 – 31 dagen
IUCN status:                                    Bedreigd

Waar wonen ze?
Grijze kroonkraanvogels bewonen de Afrikaanse savannes en zijn niet alleen op de grasvlaktes te vinden, maar ook langs de rivieren en in moerasgebieden. Grijze kroonkraanvogels worden naast deze natuurlijke landschappen, ook waargenomen op weilanden en akkerlanden.
Er zijn twee ondersoorten van deze soort. Zo is er een Oost-Afrikaanse en Zuid-Afrikaanse grijze kroonkraanvogel, wat meteen het verspreidingsgebied aangeeft. De grijze kroonkraanvogel komt voor in Kenia, Tanzania, Oeganda, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Mozambique, Botswana, Angola, Namibië en Zuid-Afrika.

Hoe zien ze eruit?
De grijze kroonkraanvogel is te herkennen aan het gele kroontje van veren op zijn kop en zijn lange zwarte poten. Opvallend aan de lange poten van de kroonkraanvogel is dat deze een extra teen aan de achterkant van de poten heeft. Deze teen ontbreekt bij andere soorten kraanvogels. Door deze extra teen kan de grijze kroonkraanvogel, in tegelstelling tot andere kraanvogels, op boomtakken zitten. Zij slapen dan ook vaak in bomen, om zo veilig te zijn van roofdieren.
De grijze kroonkraanvogel heeft grotendeels een grijs verenkleed. Uitzonderingen hierop zijn de gele kroonveren op de kop, maar ook de opvallend witte vleugels met gele en rode accenten. Op de kop heeft deze soort opvallende witte kale wangen. Deze witten wangen kunnen overigens ook een rode gloed krijgen, als uiting van hun gemoedstoestand.
De snavel van de grijze kroonkraanvogel is veel kleiner dan die van andere kraanvogelsoorten. Zij hebben ook geen lange snavel nodig, omdat het meeste voedsel op het land opgepikt wordt en niet onder water.

Naast hun kenmerkende uiterlijk staan kroonkraanvogels bekend om de sierlijke dansen die ze uitvoeren. De dieren dansen zowel in als buiten het paarseizoen met hun vaste partner, die soms een leven lang samen blijven.

Kraanvogels in het park:

De grijze kraanvogel is op diverse plekken in het vogelpark te zien, waaronder de savanne bij de struisvogel en de zadelbekooievaars. Ook vervult de Grijze kraanvogel een prachtige rol tijdens de vogeldemonstratie!

In Avifauna zijn naast de grijze kroonkraanvogel diverse andere soorten kraanvogels in het park te bewonderen zoals de Zwarte kroonkraanvogels, Mantsjoerijse kraanvogels, Europese kraanvogels en jufferkraanvogels. Absoluut niet te missen zijn de Sarus kraanvogels die op de Australië weide wonen. Deze vogels zijn men hun spanwijdte van maximaal 2,5 meter en lengte van 1.7 meter de grootste kraanvogelsoort ter wereld en behoren tot de grootste vliegende vogels ter wereld.