Humboldt pinguïn Engelse naam: Humboldt penguin Wetenschappelijke naam: Spheniscus humboldti

Humboldt pinguïn

Engelse naam:                              Humboldt penguin
Wetenschappelijke naam:      Spheniscus humboldti
Leefgebied:                                   Chili en Peru
Voeding:                                         Vis en pijlinktvis
Gewicht:                                         4 – 6 kilogram
Nestgrootte:                                 2 eieren
Broedtijd:                                      32 dagen
IUCN status:                                 Kwetsbaar

Waar wonen ze?
Humboldt pinguïns danken hun naam aan de Humboldtstroom die voor de westelijke kust van Zuid-Amerika loopt. Deze koude zeestroom brengt veel voedsel met zich mee, wat ideaal is voor de Humboldt pinguïns. De Humboldt pinguïns wonen in de kustgebieden van Chili en Peru. Vaak wordt gedacht dat pinguïns op de Zuidpool (Antarctica) leven, maar van alle soorten pinguïns die er zijn leven er maar 7 soorten op en rondom de Zuidpool. Alle andere soorten pinguïns leven verspreid over het zuidelijk halfrond. Sommige pinguïns, zoals de Humboldt pinguïn, zijn warmere temperaturen gewent en kunnen dus niet zo goed tegen de kou.

Hoe zien ze eruit?
Humboldt pinguïns hebben en wit verenkleed aan hun buikzijde en een zwart verenkleed aan hun rugzijde. Dit ziet er misschien gek uit maar is heel praktisch om te ontkomen aan roofdieren. Als een roofdier namelijk boven de Humboldt pinguïn zwemt dan valt de pinguïn weg tegen de donkere diepte van de zee. Omgekeerd werkt het trucje ook, want als een roofdier onder de pinguïn zwemt dan valt de Humboldt pinguïn weg tegen de lichte hemel.
Achter de snavel en rond de ogen is de enige plek die niet zwart of wit gekleurd is. Hier is namelijk roze huid zichtbaar.
De botten van de Humboldt pinguïn zijn zwaar in tegenstelling tot de botten van andere vogels. Holle botten zouden ook niet handig zijn voor een pinguïn. Ze kunnen immers niet vliegen en het zou ze niet helpen bij het duiken onder water. De zwaardere botten lijken zelfs dienst te doen als ballast bij het duiken. Vliegen kunnen ze er dus niet mee, maar met de vleugels kan de Humboldt Pinguïn wel erg goed zwemmen en zelfs snelheden behalen tot wel 50 km per uur. Hun poten met zwemvliezen gebruiken de Humboldt pinguïns bij het zwemmen als roer. Aan de korte maar krachtige poten zitten ook kleine nagels die gebruikt worden om te klimmen, wat deze pinguïns erg goed kunnen. Een aanpassing om aan de rotsachtige kusten aan land te kunnen komen.

Humboldt pinguïns in het vogelpark:
In Avifauna leeft een kolonie Humboldt pinguïns. Als de omstandigheden goed zijn in de natuur, kan deze soort pinguïn iedere periode van het jaar broeden. Dat houdt ook in dat er kans is om het hele jaar door jonge pinguïns te zien. De vogels broeden in holen, maar als je goed kijkt zie je misschien wel een kuiken of ei!
In de maanden april tot en met oktober worden er op vaste tijd voederpresentaties gegeven bij de pinguïns. Een vogelverzorger vertelt daarbij allerlei leuke weetjes over deze vogels. Komt u ook langs?