Keizertamarin

Engelse naam:                                Emperor tamarin
Wetenschappelijke naam:         Saguinus imperator
Leefgebied:                                       Tropische bossen in het Amazonegebied
Voeding:                                             Fruit, boomsappen, bloemen, insecten, eieren,
kleine reptielen en amfibieën.
Gewicht:                                             500 gram
Aantal jongen:                                 1 – 2
Draagtijd:                                           145 dagen
IUCN status:                                      Niet bedreigd

 

Waar wonen ze?
Keizertamarins zijn echte boombewoners welke voorkomen in het Amazonegebied van Bolivia, Brazilië en Peru. Een echt tropisch gebied met het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid.

Hier komen ze voor in kleine groepjes die vaak uit niet meer dan 10 dieren bestaan. De groep keizertamarins bestaat vaak uit één familie, waarbij er ook maar één dominant vrouwtje is dat zich voortplant. Met name tijdens het voedsel zoeken trekken keizertamarins wel eens op met andere soorten tamarins. Omdat keizertamarins iets groter zijn dan de tamarins waar ze mee optrekken, zijn ze iets dominanter en pakken zodoende soms het voedsel af wat de kleinere soorten gevonden hebben.
Keizertamarins zijn echt omnivoren (alleseters) die onder andere fruit, boomsappen, bloemen, insecten en andere ongewervelden, maar ook gewervelde dieren in de vorm van kleine reptielen en kikkertjes.

 

Hoe zien ze eruit?
Als er iets overduidelijk aanwezig is bij deze soort, dan is het zijn snor. Hier dankt de soort dan ook zijn naam aan, aangezien de snor zou lijken op die van de Duitse keizer Wilhelm II. Naast de witte snor/baard, heeft de keizertamarin een bruingrijze vacht en een oranjebruine staart van ongeveer 40 centimeter.
Het dominante vrouwtje uit de groep paart met meerdere mannetjes. Aangezien de mannetjes niet zeker weten of zij de vader zijn van de geboren jongen, helpen ze allemaal mee om de jongen te beschermen en groot te krijgen. Dochters van het dominante vrouwtje helpen vaak ook mee bij het verzorgen van nieuwe jongen.

Keizertamarins doen veel als groep en zijn erg beweeglijk, onderzoekend en speels. Ze onderhouden onderling veel contact met een grote variatie aan geluiden. Deze geluiden kunnen uitingen zijn van dominantie, locatie en diverse vormen van sociaal contact.
Keizertamarins kunnen een hoge leeftijd behalen. Er zijn individuen bekend die wel 20 jaar zijn geworden.

 Keizertamarins in het park
In het vogelpark woont een groep keizertamarins welke te vinden zijn in Nuboso. Hier wonen ze samen met andere Amazone-bewoners, waaronder de nachthokko en rode titi. Deze groep is opgenomen in een EEP, een Europees fokprogramma voor deze soort.

Keizertamarins zijn in een groot deel van hun leefgebied nog redelijk algemeen voorkomend. Wel neemt dit leefgebied snel in omvang af door ontbossing, wat in de toekomst wel een grote bedreiging voor de soort kan vormen. In enige mate wordt er ook op keizertamarins gejaagd. Met name om ze als huisdier te verkopen.