Noordereiland kiwi

Engelse naam:                                 North Island kiwi
Wetenschappelijke naam:         Apteryx mantelli
Leefgebied:                                       Nieuw-Zeeland
Voeding:                                             Ongewervelden, insecten, spinnen en wormen
Gewicht:                                             man 1,5 – 3 kg, vrouw 2 – 4 kg
Nestgrootte:                                     1 – 3 eieren
Broedtijd:                                          75 – 84 dagen
IUCN status:                                     Bedreigd

Waar wonen ze?
De Noordereiland kiwi komt voor in Nieuw-Zeeland.  Hier woont hij op het grote eiland dat in het noorden van Nieuw-Zeeland en zodoende ook wordt aangeduid als ‘Noordereiland’. Naast de Noordereiland kiwi zijn er nog 4 andere soorten kiwi’s die verspreid over Nieuw-Zeeland voorkomen. Kiwi’s zijn s’ nachts actief en slapen overdag in een hol dat ze zelf graven.

Zij bewonen subtropische bossen, maar ook meer gematigd bos. He leefgebied wordt daarnaast vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van varens.

 

Hoe zien ze eruit?
De Noordereiland kiwi lijkt misschien dan wel bruine haren te hebben, maar het zijn toch echt lange bruine veren die de het lichaam van de vogel bedekken. De vleugels van de Noordereiland kiwi zijn nauwelijks meer te zien en hebben geen vliegveren. De kiwi kan hierdoor niet vliegen en zal bij gevaar dus moeten vluchten over de grond.

De kiwi is dan ook een echte loopvogel. Ze hebben stevige goed ontwikkelde potenm waarmee ze goed kunnen graven, maar verrassend genoeg ook goed mee kunnen zwemmen.

Wat op valt aan de Noordereiland kiwi is de lange snavel die zo’n 15 centimeter lang is. Deze snavel is bij vrouwtjes vaak wat langer als bij de mannetjes. Noordereiland kiwi’s mogen misschien maar maximaal 65 centimeter groot worden, de vogels leggen in verhouding tot hun lichaamsgrootte wel de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen namelijk 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje. Net als bij de andere soorten loopvogels, legt het vrouwtje logischerwijs de eieren, maar is het de man die ze uitbroedt en het jong verzorgt.

Kiwi’s in het park:
De kiwi is in Avifauna terug te vinden in de nachtsafari. Het spotten van deze vogel is niet altijd even makkelijk in het donker, maar met een beetje geduld wil het vaak wel lukken. In de Nachtsafari wonen naast de Noordereiland kiwi ook de Australische griel en de uilnachtzwaluw.
In Avifauna is in 2018 een kiwi jong geboren. Avifauna is daarmee de eerste dierentuin in Nederland waar een kiwi werd geboren.