Regenboog lori vogelpark avifauna beschermde vogelsoorten

Regenbooglori

Engelse naam:                           Rainbow lori
Wetenschappelijke naam:   Trichoglossus haematodus
Leefgebied:                                 Regenwouden van Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea, Nieuw
Caledonië en Australië.
Voeding:                                      nectar, pollen en zacht fruit
Gewicht:                                       75 – 157 gram
Nestgrootte:                               1 – 3 eieren
Broedtijd:                                    ongeveer 25 dagen
IUCN status:                               niet bedreigd

Waar wonen ze?
Regenbooglori’s leven in de met name in de tropische bossen van Australië, Indonesië en Papua Nieuw-Guinea, maar worden ook wel waargenomen in meer open bossen en plantages. Ze leven hier in paartjes en soms in grote groepen samen. Deze groepen zijn niet vast en kunnen ook weer uit elkaar vallen in losse paartjes. Een paartje heeft een eigen territorium en verdedigt deze tegen andere regenbooglori’s en vijanden die soms veel groter zijn als de Regenbooglori zelf. Na het zien van een roofdier maken de Regenbooglori’s allemaal een luid piepgeluid waarna ze als groep weg vliegen.
Als het regent in de bossen hebben de regenbooglori’s een aparte gewoonte. Ze gaan dan namelijk op hun kop aan een tak hangen en nemen een lekkere douche. Dat ziet er misschien een beetje raar uit, maar voor de regenbooglori’s is zo’n frisse douche wel erg fijn.

Hoe zien ze eruit?
Een Regenbooglori heet natuurlijk ‘Regenbooglori’ vanwege zijn kleurrijke uiterlijk. Zo is de kop van de Regenbooglori blauw van kleur, is de borst geel en roodoranje, is de snavel rood en zijn de veren en de staart donkergroen van kleur. Regenbooglori’s eten nectar, fruit en zaden. Hierbij gebruiken ze hun tong die er uit ziet als een kleine penseel. De tong heeft een soort borstelvormig topje dat de Regenbooglori gebruikt om nectar uit bloemen te likken.
De Regenbooglori heeft een spanwijdte van 45 centimeter en wanneer de vogel vliegt is te zien dat zelfs de binnenkant van de vleugels prachtig rood met geel gekleurd is.

Een groep Regenbooglori’s kletst er samen doorgaans lekker op los, wat een hoop kabaal oplevert en een dergelijke groep is dan ook niet te missen. Regenbooglori’s zijn nieuwsgierige en actieve vogels. Wat opvalt is dat bepaalde vogels soms wat kale plekjes hebben of een rommeliger verenkleed. Dit is echter niet omdat de vogels ziek zijn, maar omdat ze veel met elkaar kroelen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien bij mannetjes die heel populair zijn bij de vrouwtjes.

Lori’s in het park
In Avifauna zijn de Regenbooglori’s terug te vinden in de Lori Landing,  Hier vliegen de regenbooglori’s vrij rond tussen de wandelende bezoekers. In de Lori Landing zijn ook andere vogels te vinden, zoals de blauwwanghoningeters en maskerkieviten.
Het is zelfs mogelijk om de lori’s een cupje nectar te voeren. Hierbij komen de vogels zelfs op je zitten, wat een bezoek aan de Lori Landing een unieke ervaring maakt.