Reuzentoekan

Engelse naam:                           Toco toucan
Wetenschappelijke naam:   Ramphastos toco
Leefgebied:                                 Zuid-Amerika
Voeding:                                       Fruit, insecten, kikkers, reptielen, eieren en jonge vogels
Gewicht:                                       0.5 – 0.9 kilogram
Nestgrootte:                               2 tot 4 eieren
Broedtijd:                                     17 – 18 dagen
IUCN status:                                Niet bedreigd

Waar wonen ze?
De Reuzentoekan komt voor in de beboste gebieden van Bolivia, Brazilië, Guyana, Paraquay en Suriname. In tegenstelling tot alle andere toekansoorten leeft de Reuzentoekan niet in de dichte bossen, maar met name aan de randen van het bos. Daarnaast is de reuzetoekan ook nog terug te vinden langs rivieren, op savannes en zelfs in stadsparken. Uit onderzoek is gebleken dat de verspreiding van de reuzetoekan afhankelijk is van de verspreiding van bepaalde soorten vruchten. Reuzentoekans zoeken hun voedsel op een bepaalde hoogte in de bomen, de zogenaamde kroonlaag. Omdat voedsel in deze laag niet altijd beschikbaar is trekken reuzentoekans veel rond.
Toekans zijn holenbroeders en nestelen zodoende in een boomholte. De Reuzentoekan is bij het maken van een nest liever lui als moe en pikt daarom vaak het nest van een andere vogels in. Reuzentoekans beginnen de dag door luid te roepen en gaan vervolgens in groepjes op zoek naar voedsel. Hierbij zweven ze van boom naar boom.

Hoe zien ze eruit?
Reuzetoekans zijn de grootste soort toekan. Het verenkleed van de reuzetoekan is grotendeels zwart. De veren op borst en het bovenste gedeelte van de staart zijn wit. Het opvallendste aan de reuzetoekan is natuurlijk de enorme geeloranje snavel die een zwarte punt heeft aan het uiteinde. De snavel ziet er misschien zwaar uit maar is dit echter niet, wat wel zo handig is bij het vliegen. De Reuzentoekan heeft naar verhouding de grootste snavel van alle soorten vogels. Met deze snavel kan de reuzetoekan gemakkelijk vruchten van smalle takken eten. Hierbij pakt de reuzetoekan de vrucht vast met het puntje van zijn snavel, houdt zijn hooft vervolgens schuin en laat de vrucht dan naar zijn keel rollen.
Naast het plukken van vruchten en oppikken van ander voedsel, heeft de snavel een belangrijke functie in de warmteregulatie.

Toekans in het park:
In de tropenhal is de Reuzetoekan terug te vinden in de Pantanal. Naast de Reuzentoekan zijn hier meer Zuid-Amerikaanse soorten te zien, zoals de Oranje rotshaan, Blauwkroon motmot, Witkopgoean en de Zonneral.