Rode Panda

Engelse naam:                               Red Panda
Wetenschappelijke naam:       Ailurus fulgens
Leefgebied:                                     Bamboebossen in het Himalayagebergte
Voeding:                                           Bamboe, grassen, vruchten en soms jonge vogels
Gewicht:                                            3 tot 6 kilogram
Aantal jongen:                                1 tot 4 per worp
Draagtijd:                                          116 dagen
IUCN status:                                     bedreigd

Waar wonen ze?
Rode panda’s leven op een hoogte van 2200 tot 4800 meter in het Himalayagebergte. Hier bewonen ze gemengde bossen van loof- en naaldbomen. In deze wouden bevindt zich ook bamboe, het hoofdbestandsdeel van hun voeding. Deze bamboe bevindt zich vrij dicht bij de grond en als de rode panda rond zonsopgang en zonsondergang aan het eten is, dan bevindt hij zich dus ook op de grond. Het grootste deel van de dag bevindt de rode panda zich echter in de bomen waar hij rust op een tak.
In de bergbossen waar de rode panda woont kan het erg koud worden en is een laagje sneeuw dan ook geen uitzondering. De rode panda heeft een extra dikke vacht om zich te beschermen tegen deze kou.

Hoe zien ze eruit?
De rode panda is 56 tot 62 centimeter lang. De staart van de rode panda is bijna even lang als de panda zelf en heeft 12 roodbruine ringen. Met name op de kop hebben ze zwarte en witte tekening, wat zorgt voor een soort masker. De poten van de rode panda zijn behaard en hebben scherpe nagels. Hierdoor kan de rode panda goed klimmen en zijn de voeten beschermt tegen de eventuele kou. Aan de zijkanten van de voorpoten zit een eeltknobbel die de dieren als een soort duim gebruiken om bamboe mee vast te kunnen pakken. De rode panda is niet verwant aan de reuzenpanda, maar is echter een soort die tot de familie van de katberen behoord. Panda betekent namelijk in de lokale taal ‘bamboe-eter’.

Rode panda’s in het park:
Uit recent onderzoek is gebleken dat er in het wild twee verschillende soorten Rode panda’s zijn. Eerst werd er namelijk gedacht dat er 2 ondersoorten waren, maar het blijkt om twee zelfstandige soorten te gaan. Een soort rode panda leeft in het Himalayagebergte en de andere soort komt voor in China. In Avifauna wonen twee rode panda’s van de soort die voor komt in het Himalayagebergte.
Dit paartje Rode panda’s wonen in de Oosterse tuin, tezamen met de Mantsjoerijse kraanvogel en Mandarijneenden.