Roze pelikaan

Engelse naam:                           Great white pelican
Wetenschappelijke naam:   Pelicanus onocrotalus
Leefgebied:                                 Azië, Afrika, Midden-Oosten, Zuidoost Europa
Voeding:                                       Vis
Gewicht:                                       Man: (9 – 15 kilo), Vrouw: (5 – 9 kilo)
Nestgrootte:                               1 – 3 eieren
Broedtijd:                                    29 – 36 dagen
IUCN status:                               Niet bedreigd

Waar wonen ze?
De roze pelikanen leven in ondiepe meren, binnenzeeën, rivieren en moerassen.
In heel vrijwel heel Azië, Afrika en het Midden oosten is de roze pelikaan terug te vinden. Ook komt de roze pelikaan voor in Zuidoost-Europa. Overwinteren doen de dieren in het zuiden van Azië en Afrika. Roze pelikanen zijn echte groepsvogels. Zo jagen, eten, broeden, rusten en vliegen ze gezamenlijk. Roze pelikanen kunnen grote afstanden afleggen om voedsel te zoeken, soms wel 100 kilometer verwijderd van hun broedplaats. De volwassen dieren maken hun nesten bij elkaar op de grond en laten hun jongen opgroeien in zogenaamde crèches. Dit is heel erg handig want wanneer de volwassen Roze pelikanen op zoek gaan naar voedsel, dan passen andere ouders op de jongen van de ouders die weg zijn.

Hoe zien ze eruit?
Roze pelikanen behoren tot de zwaarst vliegende vogels ter wereld. Deze vogels kunnen, als zij rechtop staan, wel 175 centimeter hoog staan en kunnen een spanwijdte bereiken van wel 3,5 meter. De Roze pelikaan is wit en heeft een rozige gloed in de veren. Het gebied rond de ogen, de borst en de keelzak is geel. Opvallend is natuurlijk de lange snavel met die enorme keelzak. In deze keelzak past maar liefst 10-15 liter water. Uit deze keelzak drinken de jongen ook de soort van vissoep die de ouders opgeven voor de jongen.

Aan het einde van de snavel zit een scherpe punt die die dieren helpt bij het vangen van vis. Pelikanen vangen vis door te jagen in groepen. Zo drijft de groep pelikanen in een halve cirkel de vis bij elkaar. Als de vis vervolgens geen kant meer op kan, dan scheppen de pelikanen de vis met hun grote snavel (die ze gebruiken als een soort schepnet) uit het water.
Roze pelikanen hebben zwemvliezen tussen de tenen zodat ze veel vaart kunnen maken in het water. Omdat pelikanen behoren tot de grootste vliegende vogels ter wereld hebben ze een behoorlijk lange aanloop nodig om op te stijgen vanaf het wateroppervlak.

Pelikanen in het park
In de grote natuurvijver zwemmen de pelikanen van Avifauna rond. Op het water hebben zij hun eigen eilandje. Hier rusten de pelikanen, maar nestelen ze ook.  Tijdens de voederdemonstratie, die van april tot en met oktober dagelijks te zien is wordt er van alles over de pelikanen verteld. Sommige van de pelikanen in Avifauna wonen hier al sinds enkele jaren na de opening van het park. Daarmee zijn zij de oudste vogels van Avifauna.