ruppels gier Gyps rueppellii

Rüppels gier

Engelse naam:                             Ruppel’s griffon vulture
Wetenschappelijke naam:      Gyps rueppellii
Leefgebied:                                    Savannes en drogere gebieden van Afrika
Voeding:                                          Vlees van kadavers
Gewicht:                                          6,8 – 9 kilogram
Nestgrootte:                                  1 ei
Broedtijd:                                       55 dagen
IUCN status:                                  Ernstig bedreigd

Waar wonen ze?
Rüppels gieren leven in de droge gebieden van Afrika. Hier zijn de dieren terug te vinden op de savannes, steppes en in de woestijnen. De eventueel aanwezige bergwanden en boomtoppen in deze gebieden wordt gebruikt als broed- en rustplaats.

Rüppels gieren zweven hoog boven het land wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Hierbij gebruiken ze de thermiek om hoogte te krijgen. De dieren kunnen zelfs tot 11 km hoogte vliegen. Om op deze hoogte voldoende zuurstof in de longen te kunnen krijgen hebben de Rüppels gieren een speciaal eiwit in hun bloed zitten dat extra veel zuurstof kan binden.

Het voedsel van de Rüppels gier bestaat uit aas en kadavers. Wanneer de dieren vervolgens ergens commotie zien, omdat daar een kadaver ligt, gaan ze er op af. Eenmaal bij het kadaver aangekomen zullen de Rüppels gieren op hun beurt moeten wachten tot de grotere soorten aaseters klaar zijn met eten. Na de Rüppels gieren zijn de kleinere soorten aaseters aan de beurt om zich aan het karkas te goed te doen. Net als de Rüppels gieren specialiseert elke soort aaseter zich in een bepaald deel van het karkas, zodat iedere soort aan voedsel kan komen. De taak van de Rüppels gieren hierbij is voornamelijk om de grote bulk aan vlees weg te werken.

Hoe zien ze eruit?
De Rüppels gier is een grote vogel met een spanwijdte van maximaal 2,6 meter. Deze volwassen vogels hebben voornamelijk donkere veren die worden afgewisseld met witte vlekken in het verenkleed. Jonge Rüppels gieren hebben een overwegend bruin verenkleed en missen nog de witte vlekken in de veren.
Net als vele andere soorten gieren hebben Rüppels gieren een kaal hoofd. Dit is erg makkelijk wanneer de dieren met hun hoofd in een karkas gaan om zich te voeden met vlees. De veren gaan niet plakken door het bloed. De dikke krachtige snavel doet erg goed dienst om stukken vlees los te trekken van het kadaver.
Deze vogels kunnen enorm goed zien en kunnen daardoor vanaf grote hoogte waarnemen wanneer er iets op de grond aan de hand is. Dat is onwijs belangrijk, want in de droge gebieden van Afrika is voedsel erg schaars. Ook houden ze vanaf grote hoogte andere gieren in de gaten die mogelijk boven kadavers zweven en dalen neer wanneer de locatie in zicht is.

Gieren in het park
In de grote gierenvolière van Avifauna leeft de Rüppels gier samen met een iets kleinere gierensoort uit Afrika, de Witkopgier. Voor de witkopgier coördineert Avifauna het EEP fokprogramma. In de vogeldemonstratie van Avifauna vliegen ook enkele gierensoorten mee. Zo zijn tijdens de demonstratie ook de Zwarte gier, Kalkoengier, Aasgier en de Vale gier te bewonderen.