secretarisvogel - Avifauna Vogelopvang Vogelpark ANBI stichting

Secretarisvogel

Engelse naam:                             Secretary bird
Wetenschappelijke naam:      Sagittarius serpentarius
Leefgebied:                                    Afrika; ten zuiden van de Sahara
Voeding:                                          Reptielen (waaronder slangen) en andere kleine dieren
Gewicht:                                          2,3 tot 4,2 kilogram
Nestgrootte:                                  2 eieren
Broedtijd:                                       42-46 dagen
IUCN status:                                  Kwetsbaar

Waar wonen ze?
Secretarisvogels bewonen verschillende landschappen in Afrika. Zo zijn de dieren terug te vinden van moerassige gebieden tot droge steppes. Toch is hij het meest algemeen voorkomend op de open savannes. Op deze graslanden bewegen deze vogels zich het liefste in gebieden waar het gras niet hoger staat dan één meter. Dit zorgt ervoor dat hun zicht niet belemmerd wordt, aangezien ze op prooien jagen die zich op de grond bevinden. Zo lopen de dieren door het gras op een rustig tempo, zoekend naar voedsel. Omdat niet te zien is of er prooien verstopt zitten in pollen met hoog gras, stampen secretarisvogels regelmatig met hun lange poten op de pollen zodat dieren die eventueel in de pollen verscholen zitten eruit schieten. Wanneer de secretarisvogels een prooi spotten versnellen ze hun tempo om de prooi aan te vallen. Moeten de dieren de prooi achtervolgen dan slaan ze met hun vleugels en rennen ze achter de prooi aan tot ze hem ingehaald hebben. Ze doden de prooien meestal door deze met de lange en krachtige poten dood te trappen. Betreft het een kleine prooi, dan wordt deze in één keer naar binnen geslikt.

Hoe zien ze eruit?
De secretarisvogel is een lange vogel die wel een lengte van 1,5 meter kan bereiken. Het verenkleed is voornamelijk grijs en met soms wat witte veren. Aan de vleugels, staart en langs de poten zitten zwarte veren. Zo wordt wel eens gezegd dat het lijkt alsof de Secretarisvogel een broek aan heeft. Rondom de ogen en de snavel is opvallende oranjerode huid zichtbaar.
De secretarisvogel dankt zijn naam aan de lange veren op de achterkant van zijn kop. Toen de vogel beschreven werd voor de wetenschap, vond met deze veren lijken op een bosje met ganzenveerpennen die vroeger gebruikt werden om mee te schrijven. Deze pennen werden achter de oren gestoken door secretarissen wanneer deze ze niet gebruikte.
De poten van de secretarisvogel zijn bedekt met een soort schubben. Deze beschermen de vogel tegen eventuele slangenbeten. Voor het eventueel doden van slangen heeft de secretarisvogel een aparte techniek. Zo gooien secretarisvogels de slang omhoog en laten deze vervolgens net zo vaak vallen en trappen ze de slang tot dat deze slang dood is. Secretarisvogels vliegen niet vaak en zijn het grootste deel van de dag op de grond te vinden. Vaak leggen ze daarbij 20 tot 30 kilometer per dag af, zoekend naar voedsel.

Secretarisvogels in het park
Achter in het park, nabij de grote vijver, leven de secretarisvogels. Ze leven samen met hamerkoppen een andere vogelsoort uit Afrika. De hamerkop is een hele speciale vogel. Deze vogel maakt namelijk in verhouding tot zijn lichaamsgrootte het grootste nest van alle vogels. Dit nest kan soms wel een diameter van 1,5 meter hebben.