Stellers zeearend

Engelse naam:                             Steller’s sea eagle
Wetenschappelijke naam:      Haliaeetus pelagicus
Leefgebied:                                    Rusland, China, Korea, Japan
Voeding:                                          Vis en vlees
Gewicht:                                          5 tot 9 kilogram
Nestgrootte:                                  1-3 eieren
Broedtijd:                                       38-45 dagen
IUCN status:                                  Kwetsbaar

Waar wonen ze?
Stellers zeearenden leven rond de Zee van Ochotsk. Dit is een zee die aan de oostkust van Rusland ligt tussen het schiereiland Kamtsjatka en het vaste land van Rusland. De meest noordelijke Japanse eilanden liggen ook in deze zee. In de zomers bevinden de Stellers zeearenden zich in het noorden van dit gebied en in de winter trekken ze naar het zuiden. Stellers zeearenden leven in de buurt van meren, oevers, rivieren en in de kustgebieden. Soms dwalen de vogels weg en worden ze op uitzonderlijke plekken waargenomen, zoals in Taiwan, de Verenigde Staten en boven het Noordpoolijs. De dieren maken hun nesten op grote uitstekende rotsen of in de toppen van grote bomen.

Stellers zeearenden kunnen zich in de koude winters (die in de regio vaak voorkomen) in grote aantallen rondom de wateren begeven. Hierbij speelt zich een felle strijd af tussen de dieren om de beste plaatst te bemachtigen rondom de wateren, dit in verband met het bemachtigen van voedsel. Vrouwtjes zijn hierbij in het voordeel omdat, net als bij alle andere soorten arenden, de vrouwtjes bij de Steller zeearend groter zijn dan de mannetjes. De Stellers zeearend is vernoemd naar de Duitse arts en bioloog ‘Steller’. Steller ging voor de tsaar van Rusland mee op expeditie in dit gebied. Veel dieren die in dit gebied leven zijn dan ook naar Steller vernoemd.

Hoe zien ze eruit?
De Stellers zeearend heeft donkerbruine tot zwarte veren op het grootste deel van zijn lichaam. De bovenkant van de vleugels, de staartveren en de veren boven de poten zijn wit van kleur. Opvallend zijn de gele snavel en de gele poten. Met deze klauwen kan de Stellers zeearend vissen zo groot als volwassen zalmen uit het water tillen, maar ook jonge zeehonden. De knijpkracht van de klauwen is enorm en eenmaal gevangen in de klauwen, zit een prooi stevig vast. Andere Stellers zeearenden zijn vaak wel geïnteresseerd in een makkelijk maaltje en zullen dan ook proberen om een gevangen prooi af te pakken. Dit kan leiden tot heftige gevechten waarbij de gevangen prooi diverse keren van eigenaar wisselt. Met zijn krachtige snavel kan de Steller zeearend zijn voedsel makkelijk in hapklare brokken knippen.

Zeearenden in het park
In Avifauna leeft een koppeltje Stellers zeearenden. Het mannetje leeft al sinds 1999 in het park en het vrouwtje woont hier sinds 2001. Ze hebben al voor heel wat nakomelingen gezorgd. In 2003 werden de eerste jongen geboren. Een van hun jongen is nog steeds te zien in Avifauna. Zij vliegt dagelijks mee in de vogeldemonstratie. Een andere soort zeearend die te bewonderen is in de vogeldemonstratie, is de Amerikaanse zeearend.