Vogelpark Avifauna - ANBI stichting - Bijzondere zorg voor vogels en de natuur

Vogelpark Avifauna begon als een hobby van de heer Van den Brink. Op zijn landgoed, Ten Rhijn, had hij namelijk een indrukwekkende verzameling aan vogels. Zo indrukwekkend dat de burgemeester hem in 1949 vroeg om zijn ‘achtertuin’ te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. Dat was zo’n succes dat de eigenaar van divers hoedenspeciaalzaken een jaar later besloot om het vogelpark op te richten. Zo opende het allereerste vogelpark ter wereld op 17 mei 1950 haar deuren. Op de posters, ter ere van de opening, stond vol trots de toekan. Deze toekan kennen we nu nog steeds. De heer Van der Valk nam enkele jaren later namelijk het vogelpark over en besloot om het logo met de toekan ook te gebruiken voor zijn hotels en restaurants. Zo werd het bekende Van der Valk logo een feit.

Er zijn nog meerdere karakteristieke delen van het park intact. Zo is het huidige à la carte restaurant het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink! Ook de bomenrij bij de entree, de kastanjeboom in het park, de vijver met het parkrestaurant en zelfs een aantal pelikanen zijn al sinds de opening van het vogelpark te bewonderen.

Het vogelpark is inmiddels afgesplitst van de hotelketen en is als Stichting Avifauna erkend door de belastingdienst als goed doel met de ANBI status.
Alle inkomsten worden besteed aan de projecten om vogels op te vangen, te beschermen en aan soort- en natuurbehoud te werken.