Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving.  Ongelofelijk belangrijk, ook in Avifauna

Na haar werkzame leven als dierenarts ging Anneke Dekker op zoek naar vrijwilligerswerk. “Rondleidingen geven in een dierentuin leek mij leuk,” begint Anneke te vertellen. Mijn dochter vertelde enthousiast over Vogelpark Avifauna waar ze met schoolreisje naar toe was geweest. Daar zochten ze ook vrijwilligers. Ik heb mij toen aangemeld en na het volgen van een opleiding ben ik als vrijwilliger Educatie/Voorlichting aan de slag gegaan.”

Momenteel telt Avifauna bijna 50 vrijwilligers, afkomstig uit Alphen aan den Rijn en omliggende plaatsen, voor Technisch Onderhoud en Educatie/Voorlichting. In het seizoen is Anneke drie keer per maand in het park aanwezig. Zij verzorgt dan een rondleiding, rijdt in het park rond met de Kwetterkar, of loopt in het park rond als vraagbaak. Buiten het seizoen verzorgt Anneke gemiddeld één keer per maand in het weekend een rondleiding.

Roze flamingo’s

“Ik vind dit heel leuk om te doen,” vervolgt Anneke. “Het verveelt nooit en we hebben een leuke groep met allemaal enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Tijdens de cursus hebben we heel veel over vogels geleerd, maar ook hoe je presenteert en met mensen omgaat. Tijdens een rondleiding vertel ik iets over de geschiedenis van het vogelpark, verder vertel ik van meerdere vogelsoorten iets over hun gedrag, hun voortplanting en hun bijzonderheden. Bijvoorbeeld dat een struisvogel in een korte sprint 70 kilometer per uur kan lopen, en dat flamingo’s van nature wit zijn maar dat het voedsel, algen en kleine kreeftjes, voor de roze kleur zorgt. De algen bevatten het stofje carotenoïde, het lichaam maakt van dit stofje de roze kleur. Deze roze kleur komt in de veren terecht en daarom zijn de flamingo’s roze.”

Vogels van diverse pluimage

Zelf vindt Anneke de zeearend de mooiste vogel in Vogelpark Avifauna: “Een prachtige en spectaculaire vogel die ook dagelijks meevliegt met de vogeldemonstratie. Dit vind ik elke keer weer prachtig om te zien. Maar de flamingo’s en de neushoornvogels vind ik ook mooi. Het leukste van mijn vrijwilligerswerk vind ik de interactie met de mensen: het overdragen van kennis en het contact met mensen. Ik vind het ook leuk dat ik te maken heb met ‘vogels van diverse pluimage’: jonge en oude mensen met verschillende achtergronden, ook uit het buitenland. Na afloop van een rondleiding hoor ik vaak leuke reacties: ze hebben weer iets nieuws gehoord en kijken dan met heel andere ogen naar de vogels. Dit geeft mij veel voldoening.”

 

Meld je aan als vrijwilliger

 


 

Bron: Alphens Nieuwsblad – Marieke Roggeveen